top of page
 • Forfatters billedeFelix kischnick

Iskiasnerven - Genkend og behandel smerter i iskiasnerven

Opdateret: 24. aug. 2023

Som fysiurgisk massør er det vigtigt at kunne identificere og behandle iskias-smerter, der ofte rammer nedre del af ryggen og stråler ud i balderne og baglåret. I denne artikel vil jeg guide dig gennem genkendelse af symptomer på iskias-smerter og dele information om diagnostiske tests samt behandlingsmulighederne, herunder betydningen af piriformis-musklen.Introduktion til iskias-smerter

iskiasenrven smerter

Iskias-smerter er en almindelig lidelse, der kan påvirke enhver, uanset alder eller livsstil. De manifesterer sig som smerter i nedre del af ryggen og kan sprede sig ned i balderne, baglåret og nogle gange helt ned til foden. Iskias-smerter opstår typisk, når iskiasnerven, kroppens længste nerve, bliver irriteret eller klemt. Dette kan skyldes en række faktorer, såsom muskelspændinger, diskusprolapser eller strukturelle ændringer i rygsøjlen.


Symptomer og genkendelse af iskias-smerter

At kunne genkende symptomerne på iskias-smerter er det første skridt i retning af at forstå denne tilstand. Iskias-smerter manifesterer sig forskelligt fra person til person, men der er nogle fælles træk at være opmærksom på. De typiske symptomer inkluderer:

 • Smerter i balderne: Mange personer oplever smerter, der stråler ud fra nedre del af ryggen og ind i balderne. Dette kan ofte forveksles med muskelspændinger eller træthed.

 • Smerter i baglåret: Iskias-smerter kan også sprede sig ned i baglåret, ofte på bagsiden af låret. Dette kan give en dyb, dunkende smerte.

 • Smerter i knæet: Nogle gange kan iskias-smerter strække sig helt ned i knæet, hvilket kan begrænse bevægelsesområdet og forårsage ubehag.

 • Følelsesløshed eller prikken i benet: Irritation af iskiasnerven kan føre til følelsesløshed eller prikken i benet, også kendt som "soven".

Disse symptomer kan variere i intensitet og varighed. Det er vigtigt at være opmærksom på dine kropssignaler og søge hjælp, hvis symptomerne forværres eller bliver vedvarende.


Årsager til irritation af iskiasnerven

Iskiasnerven (Nervus ischiadicus) er den største nerve i den menneskelige krop. Når den udsættes for pres, kan det resultere i smerter og ubehag.


iskiasnerven
 • Iskiasnerven strækker sig fra den nedre del af ryggen gennem balderne og ned i benene og fødderne.

 • Nervenrødderne til iskiasnerven findes i den nedre del af lænden. Her kan indsnævring af rygkanalen eller en diskusprolaps irritere nerven.

 • Ofte er det simpelthen høj muskelspænding, der er ansvarlig for iskias-smerter. Dette skaber stort pres i vævet og kan irritere nerven.


Langvarigt siddearbejde og fejlagtige kropsholdninger kan resultere i, at musklerne på forsiden af kroppen "forkortes". Dette kan føre til øget anspænding af ballemuskulaturen, hvilket kan medføre højt pres og irritere nerven.Diagnostiske tests: Identifikation af iskias-smerter

For at identificere, om dine symptomer skyldes en irriteret iskiasnerv (iskias), findes der forskellige tests. Selvom din læge naturligvis vil vægte din sygehistorie for at identificere andre årsager, kan du også selv udføre fysiske tests for at komme til bunds i dine smerter, inden du besøger lægen.

 • Tåspids-test: Prøv at stå på tæerne. Hvis det er svært på grund af smerte eller slet ikke muligt, kan det tyde på, at iskiasnerven er irriteret.

 • Lasègue-testen: Læg dig på ryggen. En anden person skal løfte det strakte ben, indtil det bøjer sig i hoften. Hvis der opstår smerte i benene op til en vinkel på 45 grader, bør du sænke benet igen. Lasègue-testen er positiv i dette tilfælde. Det kan være et tegn på iskias eller en diskusprolaps.

I de fleste tilfælde er avancerede billedteknikker som CT-scanning eller MR-scanning ikke nødvendige i begyndelsen af diagnosticeringen. Iskias-smerter er ofte uspecifikke og kan ikke altid tilskrives en bestemt årsag. Derfor anbefales det normalt ikke at udføre disse undersøgelser i starten, da de kan føre til unødvendige operationer. I de fleste tilfælde skyldes iskias-smerter spændinger i vævet, som ikke kan visualiseres på billeder.


Behandlingsmuligheder af iskias-smerter

De fleste iskias-smerter kan forsvinde inden for 14 dage ved hjælp af almindelige behandlingsmetoder. Hvis de normale behandlingsmetoder ikke giver lindring, kan nogle personer dog lide af iskias-smerter i op til et år. Her er en oversigt over nogle almindelige behandlingsmetoder:

 • Almindelige smertestillende midler som ibuprofen eller diclofenac har kun en begrænset virkning på iskias-smerter. Undersøgelser viser, at disse smertestillende midler ofte ikke er mere effektive end placebo.

 • Stærkere medicin som kortison eller endda opioider kan bruges til at lindre øgede smerter.

 • For akutte smerter kan ro og hvile være nyttigt, og hjemmebehandlinger som varme og hævning af benene kan lindre ubehaget. Aktivitet er dog også vigtigt, og anbefales af de fleste læger for at forhindre gentagende problemer.

 • Bevægelse og strækøvelser kan hjælpe med at lindre iskias-smerter. Specielt for vedvarende smerter kan målrettede strækøvelser være meget effektive.

 • Operation er sjældent nødvendigt for iskias-smerter, selv ved en tilstand som f.eks. en diskusprolaps. I 90 procent af tilfældene kan smerterne reduceres ved hjælp af øvelser og terapeutisk hjælp.


Indflydelsen af den forkortede og anspændte piriformis-muskel på iskiasnerven

Piriformis-musklen, dybt indlejret i ballemusklerne, spiller en betydningsfuld rolle med hensyn til iskias-smerter. Dens position nær iskiasnerven kan medføre, at en forkortning eller anspænding af denne muskel påvirker iskiasnerven og udløser ubehag. Lad os undersøge nærmere, hvordan piriformis-musklen interagerer med iskiasnerven og hvilke virkninger, den kan have på denne.


iskiasnerven og piriformis

Piriformis-musklen og iskiasnerven

Piriformis-musklen løber tværs over balderne og spiller en vigtig rolle i forhold til at stabilisere hoften samt bevægelser af låret. Det bemærkelsesværdige er, at iskiasnerven løber under denne muskel hos nogle mennesker, mens den løber gennem musklen hos andre. Dette unikke anatomiske forhold gør piriformis-musklen til et potentielt problemområde for iskiasnerven.

Forkortning og anspænding af piriformis-musklen

Forkerte kropsholdninger og mangel på bevægelse kan føre til en forkortning og anspænding af piriformis-musklen. Når musklen er forkortet, kan den udsætte iskiasnerven for pres, når denne løber igennem den. Dette pres kan føre til irritation og smerter, der strækker sig langs iskiasnervens forløb i den nedre del af ryggen, ballemusklerne, baglåret og endda helt ned til foden.

Forkortelse: En forkortet piriformis-muskel optager mindre plads, som iskiasnerven kan løbe igennem. Dette øger sandsynligheden for, at nerven bliver klemt inde af musklen. Friktion og Inflammation: Friktionen mellem den spændte piriformis-muskel og iskiasnerven kan udløse en inflammatorisk reaktion. Denne inflammation kan yderligere irritere nerven og forstærke symptomerne. Virkninger på iskiasnerven En forkortet og anspændt piriformis-muskel kan på forskellige måder påvirke iskiasnerven: Nerven Kompression: Hvis piriformis-musklen klemmer eller udsætter iskiasnerven for tryk, kan dette føre til en kompression af nerven. Dette kan medføre smerter, følelsesløshed og prikken langs nervens forløb. Begrænset Bevægelsesfrihed: En forkrampet piriformis-muskel kan begrænse iskiasnervens bevægelsesfrihed. Dette kan gøre bevægelser af låret og benet vanskelige, hvilket kan føre til ubehag. Forstyrrelse af Nerveledning: Trykket fra piriformis-musklen på iskiasnerven kan forstyrre den normale nerveledning. Dette kan føre til sensoriske ændringer som følelsesløshed og prikken.

Samspil med andre faktorer

Det er vigtigt at bemærke, at piriformis-musklen ikke er den eneste faktor, der kan forårsage iskias-smerter. Andre faktorer som diskusprolaps, indsnævring af rygsøjlen og ubalancer i musklerne kan også spille en rolle. I nogle tilfælde kan en kombination af forskellige faktorer føre til iskias-symptomer.

Hvad kan der gøres, hvis din piriformis er forkortet?

For at minimere virkningerne af en forkortet og anspændt piriformis-muskel på iskiasnerven er det vigtigt at tage målrettede tiltag:

Strækøvelser: Regelmæssige strækøvelser for piriformis-musklen kan hjælpe med at løsne den og reducere spændingen. Massage og Fasciebehandling: En målrettet massage af balderne og lårmusklerne kan bidrage til at løsne spændinger i piriformis-musklen. Ergonomiske justeringer: Hvis du sidder meget, skal du sørge for regelmæssigt at ændre din siddeposition og rejse dig op for at fremme blodcirkulationen og muskelafslapning. Fysioterapi: En fysioterapeut kan anbefale individuelle øvelser for at korrigere muskelubalancer og forbedre funktionen af piriformis-musklen.


Forebyggelse og langsigtet pleje

Forebyggelse af iskias-smerter er afgørende for dem, der tidligere har oplevet dette ubehag. Nogle trin, du kan tage, inkluderer:

 • Regelmæssig motion: Styrkende øvelser og aerob træning kan hjælpe med at holde musklerne og rygsøjlen i god form.

 • God kropsholdning: Vær opmærksom på din kropsholdning, især under langvarigt siddearbejde. Brug ergonomisk korrekte møbler og stolryglæn.

 • Strækøvelser: Indarbejd regelmæssige strækøvelser i din daglige rutine for at opretholde muskelfleksibilitet.

 • Vægtkontrol: Overvægt kan lægge unødig belastning på rygsøjlen og iskiasnerven. Oprethold en sund vægt gennem kost og motion.

Konklusion

Iskias-smerter kan være udfordrende, men de behøver ikke at kontrollere dit liv. Ved at være opmærksom på symptomerne, diagnosticeringsprocessen og de forskellige behandlingsmuligheder kan du tage kontrol over din sundhed og træffe informerede beslutninger om din pleje. Husk altid at samarbejde med din fysiurgiske massør og andre sundhedsprofessionelle for at skabe den bedste plan for dit velbefindende.


FAQ: Ofte stillede spørgsmål om iskias-smerter

1. Hvordan genkender jeg iskias-smerter?

Typiske symptomer inkluderer smerter i balderne, baglåret og knæet, og nogle gange endda helt ned til foden. Motoriske begrænsninger og følelsesløshed i disse områder kan også forekomme.

2. Kan jeg selv diagnosticere iskias?

Selvom du kan udføre enkle tests derhjemme, bør du altid konsultere en læge for en korrekt diagnose. Undgå selvdiagnose og selvbehandling.

3. Skal jeg hvile eller bevæge mig ved iskias-smerter?

Både hvile og bevægelse kan være nyttige. Nogle gange er ro også gavnligt, men undgå at være inaktiv i længere tid.

4. Er operation altid nødvendig for iskias-smerter?

Nej, de fleste tilfælde kan behandles med fysisk terapi, strækøvelser og smertelindring. Operation bør kun overvejes, hvis andre metoder ikke har haft effekt eller symptomerne er meget alvorlige.

5. Hvad er den mest almindelige årsag til iskias-smerter?

Ofte skyldes iskias-smerter spændinger i musklerne, især på grund af langvarigt siddearbejde. Diskusprolaps og rygproblemer er også almindelige årsager.


Kilder og studier

 1. Vroomen, P.C.A.J. et al. (2000). Conservative treatment of sciatica: a systematic review. Journal of Spinal Disorders, 13, S. 463-469.

 2. Rasmussen-Barr, E. et al. (2016). Non-steroidal anti-inflammatory drugs for sciatica (Review). Cochrane Database of Systematic Reviews, 10, S. 1–68.

 3. Luijsterburg, P.A.J. et al. (2007). Effectiveness of conservative treatments for the lumbosacral radicular syndrome: a systematic review. European Spine Journal, 16, S. 881–899.

 4. Hagen, K.B. et al. (2005). The updated Cochrane review of bedrest for low back pain and sciatica. Spine Journal, 30, S. 542-546.

 5. Fernandez, M. et al. (2015). Advice to Stay Active or Structured Exercise in the Management of Sciatica: A Systematic Review and Meta-analysis. Spine, 40, 18, S. 1457–1466.

 6. Weinstein, J.N. et al (2006). Surgical vs nonoperative treatment for lumbar disk herniation: the Spine Patient Outcomes Research Trial (SPORT): a randomized trial. Journal of the American Medical Association, 296, S. 2441-2450.

 7. Peul, W.C. et al. (2008). Prolonged conservative care versus early surgery in patients with sciatica caused by lumbar disc herniation: two year results of a randomised controlled trial. BMJ, 336, S. 1355-1358.

 8. Bendo, J.A., Awad, J.N. (2006). Lumbar disk herniation. Orthopaedic knowledge update: Spine 3, S. 289-297.

 9. Peul, W.C. et al. (2007). Surgery versus Prolonged Conservative Treatment for Sciatica, The New England Journal of Medicine, 356, 22, S. 2245–2256.

 10. Bailey, C.S. et al. (2020). Surgery versus Conservative Care for Persistent Sciatica Lasting 4 to 12 Months. The New England Journal of Medicine, 382, S. 1093–1102.

 11. Paulsen, F., Waschke, J. (2017). Sobotta, Atlas der Anatomie: Allgemeine Anatomie und Bewegungsapparat. 24. Auflage, München: Elsevier.

 12. Fritz, J.M. et al. (2021). Physical Therapy Referral From Primary Care for Acute Back Pain With Sciatica A Randomized Controlled Trial. Annals of Internal Medicine, 174, 1, S. 8–17.

60 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page