top of page
  • Forfatters billedeFelix kischnick

Magnesium: Den Skjulte Helt i Dit Helbred

Vidste du, at vi bærer omkring 25 gram magnesium (Mg) i vores krop? Omkring 60% er gemt væk i vores knogler og tænder, næsten 39% er i vores celler, især i vores muskler, og en lille 1% flyder rundt i vores blodplasma.

Magnesium er som en superkraft til at håndtere stress. Det virker hurtigere end nogen afslapningsteknik og beroliger dit overaktive nervesystem næsten øjeblikkeligt. Det er som at forvandle flossede nerver til stærke kabler, klar til at tage enhver udfordring op.

Magnesium er involveret i over 300 funktioner relateret til energi-, protein- og fedtstofskifte, hvilket gør det essentielt for vores generelle velvære.


Magnesium: Den Skjulte Helt i Dit Helbred

Magnesium: Din Kilde til Ro og Styrke"

Jo mere af dette kraftmineral du har, desto bedre fungerer kroppens indre kraftværker, mitokondrierne. Du vil føle dig rolig og energifyldt på samme tid. Magnesium regulerer cellemembranernes excitabilitet, hvilket er afgørende for musklernes og nervecellernes funktion. Farvel til træthed og lav energi. Dine muskler vil slappe af, dine blodkar vil udvide sig, dit blodtryk vil falde, dit hjerte vil slå mere rytmisk, og du vil sove bedre.


Stress-Induceret Magnesiummangel

Er du tilbøjelig til stress? Så er der en god chance for, at dine magnesiumniveauer er lave. Arbejdspres, overarbejde, familieansvar, økonomiske bekymringer, høje selvforventninger, forholdsproblemer, støj og andre stressfaktorer kan øge dit magnesiumbehov betydeligt. Stress tømmer magnesiumbeholdningerne, hvilket fører til øget udskillelse af dette vigtige mineral.

Når dine magnesiumafhængige enzymer er ved at løbe tør, begynder du at mærke effekterne: migræne, hovedpine, søvnløshed, muskelspændinger, højt blodtryk, hjertearytmier, hjertebanken, rastløshed, depression, tinnitus og kronisk træthedssyndrom. Desværre er magnesiumniveauerne i blodet hos mange mennesker bekymrende lave, placeret i den nederste tredjedel af det normale interval.


Udfordringer med at Få Nok Magnesium

I vores stressede moderne liv har vi brug for mere magnesium for at holde vores essentielle enzymer i gang. Men vores kost i dag giver os mindre og mindre af dette vidunderlige mineral.

  • Magnesium findes i fuldkornsprodukter, bælgfrugter, sojabønner og grønne bladgrøntsager. Men spiser du disse fødevarer hver dag på arbejde eller på farten? Sandsynligvis ikke, og det er problemet.

  • Mange mennesker indtager for meget salt og fedt. Salt fremmer magnesiumudskillelse, og fedt interfererer med dets optagelse. Med 40% af vores kalorier, der kommer fra fedt, er der plads til forbedring. Du bør måske tjekke bogen "Fit med Fedt" fra "forever young" serien.

  • Og det glas alkohol om aftenen? Det fører hurtigt til tab af 50 mg magnesium gennem nyrerne.

  • Fosfatholdige sodavand og cola reducerer markant magnesiumoptagelsen, hvilket forklarer, hvorfor mange unge er nervøse og stressede: magnesiummangel forårsaget af fosfat.

Desuden er vores jorde udtømt for magnesium, hvilket resulterer i lavere niveauer i frugt og grøntsager.


Dagligt Behov for Magnesium

Du bør sigte efter 400 mg magnesium hver dag. Hvis du spiser en sund, afbalanceret kost, kan du teoretisk set få disse mængder. Desværre absorberer kroppen kun 20-50% af det dagligt. For at opfylde dit daglige behov, skulle du spise 45 æbler, 60 æg, 11 bananer eller 140 gram mandler. Ikke særlig praktisk, vel?


Magnesiumniveauer i Blodet: Genopfyldning af Dine Depoter

Magnesiummangel er et almindeligt problem. En rutinemæssig undersøgelse af 1.033 personer præsenteret på Verdens Magnesium Kongressen viste, at kun 10% havde ideelle magnesiumniveauer i blodet. Ved du, hvad dit magnesiumniveau er?

  • 0,5 – 0,75 mmol/l: Akut magnesiummangel i cellerne, hvilket fører til migræne, irritabilitet, træthed, tinnitus og senere hjerte-kar-sygdomme.

  • 0,75 – 0,90 mmol/l: Nederste tredjedel af det normale interval. Du føler dig slap, stresset og mindre i stand.

  • 0,9 – 1,1 mmol/l: Ideelt. Dine celledepoter er fyldt.


For at hæve dit magnesiumniveau over 0,9 mmol/l har du brug for yderligere 300-400 mg magnesium i flere måneder. Først da vil dine blodmagnesiumniveauer begynde at stige.

Den nemmeste måde at opnå dette på er ved at opløse 400 mg magnesium i en liter vand og drikke det i løbet af dagen. Denne metode forbedrer optagelsen og forhindrer spild af magnesium gennem urinen. Vælg magnesiumtilskud af høj kvalitet, hvor magnesiumcitrat er den bedst absorberede form.


For Meget Magnesium?

Nogle bekymrer sig om overdreven magnesiumindtagelse, idet de frygter, at det kan udtømme andre salte i blodet. Som en naturlig modpart til calcium kan magnesium faktisk påvirke calciums bevægelse i kroppen, men dette sker kun ved indtag på over 2 gram om dagen. Og det er svært at opnå.


Magnesium og Migræne

Omkring 640 000 tusind mennesker i Danmark lider af migræne og kunne drage direkte fordel af magnesium. Migrænepatienter har ofte betydeligt lave magnesiumniveauer i deres celler. Hundredvis af studier har bekræftet dette. Selv i hjernen og musklerne er der en magnesiumunderskud. Disse udpinte celler absorberer magnesium som en tør svamp. Studier har vist, at højtdoserede magnesiumtilskud taget over flere måneder kan reducere hyppigheden og alvoren af migræne markant. Interessant nok blev migrænepatienter allerede i 1930 behandlet med magnesiuminjektioner – og blev helbredt.


Magnesium: Energi til Udholdenhed og Fedttab

Magnesium er essentielt for energiproduktion i mitokondrierne. Jo mere magnesium du har, desto bedre fungerer dine cellulære kraftværker. Energiproduktionen i muskler og hjerte afhænger stærkt af magnesium. Atleter ved dette: ingen magnesium, ingen konkurrencegevinster. Selv de bedste atleter kan ikke præstere uden tilstrækkelige magnesiumniveauer, fordi udholdenhed ikke kan trænes med lav magnesium.

Alligevel lider op til 50% af udholdenhedsatleter af magnesiummangel, hvilket påvirker deres præstationer. Atleter har en høj stofskifte og dermed en højere magnesiumomsætning end mindre aktive individer. De mister også mere magnesium gennem sved og urin, med daglige tab på op til 150 mg under træning.

Men magnesium er ikke kun vigtigt for atleter. Det er også afgørende for fedttab. Magnesium aktiverer fedtforbrændende enzymer, hvilket gør det til en gnist for din fedtstofskifte.


Energi og Klarhed for Kontorarbejdere

Selv kontorarbejdere har brug for store mængder magnesium. Dit højtydende hjerne bruger imponerende 30% af din samlede kropsenergi, selvom hjernen producerer 10 gange mere energi end andre væv i gennemsnit. Med utilstrækkelige magnesiumniveauer bliver din hjerne hurtigt træt. Ved at hæve dine magnesiumniveauer kan både krop og sind vågne fra lethargien.


Så pas på dine magnesiumniveauer! Gæt ikke bare – få dem målt, genopfyld dine depoter og bliv dit bedste jeg.


Kilder:

54 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page